fbpx Laboratorij | evg
Skip to main content

Laboratorij

EVG laboratorij je počeo sa radom u 2010 godini sa željom da ponudi veterinarima i vlasnicima životinja specijalističke dijagnostičke usluge, koje u to vrijeme u Sloveniji još nisu bile dostupne. Laboratorij se specijalizirao za porvedbu genetskih testova za životinje. U suradnji s vodećim europskim laboratorijima nudimo i endokrine testove (Nationwide Specialist Laboratories) i testiranje za alergije (Alergovet). Tijekom razdoblja djelovanja stekli smo povjerenje većine veterinarskih klinika u Sloveniji te mnogih veterinara, vlasnika životinja i uzgajivača u Sloveniji, Europi i SAD-u.

 

Primarna djelatnost laboratorija temelji na razvoju molekularno genetskih testova, koji predstavljaju većinu naše ponude dijagnostičkih usluga. Genetski testovi nam, uz pomoć DNK analize, omogućuju otkrivanje genotipova koji utječu na odluku o daljnjem uzgoju i terapiji životinja. Svijest o važnosti genetskih bolesti kod rasnih životinja raste, što je rezultiralo sa promijenom uzgojnih pravilnika (neki genetski testovi su obavezni).

 

Laboratorij je opremljen modernom opremom za provedbu molekularno genetičkih metoda (PCR, real time PCR, sekvenciranje, DNK profili), što nam omogućuje provedbu brzih i kvalitetnih analiza. Mnogo pažnje je usmjereno na osiguravanje kvalitete. Sve analize obavljaju se u skladu s međunarodno priznatim standardima. Zapošljavamo tri visoko kvalificirana stručnjaka iz područja genetike, veterinarstva i mikrobiologije.

 

Laboratorij je član međunarodnog udruženja International Society of Animal Genetics (ISAG) i redovito sudjeluje u interlaboratorijskim kontrolama. Na temelju rezultata zadnje interlaboratorijske kontrole, laboratorij je rangiran u najvišoj klasi kvalitete za što je dobio i certifikat.

 

isag