Amelogenesis imperfecta / Familijarna hipoplazija cakline (AI/FEH)

Amelogenesis imperfecta / familijarna hipoplazija cakline (AI / FEH) je nasljedni poremećaj koji utječe na strukturu, sastav i količinu zubne cakline. Caklina je mineralizirano tkivo u velikoj mjeri sastavljeno od kristala hidroksiapatita i prekriva zubnu krunu. Uz jedinstveno tvrda svojstva nudi izolaciju i otpornost na lomove i habanje.

Pogođeni zubi često su mali, šiljasti s povećanim intradentalnim prostorima, a na mjestima gdje je caklina tanka ili je nema, pojavljuje se smeđa obojenost i hrapavost. Gingivitis i oticanje desni čest je prateći problem i često napreduje do naprednije parodontne bolesti. Gubitak zuba može nastati zbog teških ogrebotina, prijeloma i pratećih infekcija korijena zuba.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen ENAM - Parson Russell Terrier, Mali talijanski hrt; gen ACP4 - Akita; gen SLC24A4 - Samojed

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

52,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.