Pogosta vprašanja in odgovoriNaročilo

Kako naročim genetske teste?
Naročilo genetskih testov oddate v naši spletni trgovini. Ko naročilo zaključite povzetek naročila natisnete in ga skupaj z vzorci pošljete na naš naslov. Naročilo je mogoče oddati tudi na papirnatem laboratorijskem obrazcu vendar se v tem primeru zaračunajo stroški obdelave naročila. Podrobnosti naročila s pomočjo papirnega laboratorijskega obrazca preberite na strani naročilo genetskega testa z obrazcem.
Kako oddam spletno naročilo?
Pred oddajo spletnega naročila si morate ustvariti uporabniški račun. Ko imate ustvarjen uporabniški račun vnesete in shranite podatke o svoji živali. V naslednjem koraku za žival izberete željene DNA teste in jih dodate v košarico. V košarici zaključite nakup in natisnete povzetek naročila, ki ga z vzorci pošljete v laboratorij.
Kaj so prednosti oddaje naročila preko spleta?
Oddaja naročila preko spleta je enostavna, omogoča vam enostavno izbiro primernih testov s pomočjo iskalnika, spremljanje statusa naročila in enostavno naročanje dodatnih testov za živali katerih vzorci so že v laboratoriju. V uporabniškem računu si lahko shranite vse vaše živali na enem mestu kjer boste lahko dostopali do vseh izvidov kadarkoli in od kjerkoli.
Kako izberem teste, ki so primerni za mojo žival?
V spletne trgovini lahko s pomočjo iskalnika po pasmah filtrirate teste, ki so primerni za vašo žival.
Kje dobim material za odvzem vzorcev?
Brezplačen material za odvzem vzorcev naročite v spletni trgovini v postopku oddaje naročila ali s pomočjo obrazca na naši spletni strani.
Kakšne so možnosti plačila?
Plačilo lahko izvedete s kreditno kartico, PayPal-om, spletno denarnico (GPay, Apple Pay) ali bančnim nakazilom.
Kdaj je potrebno plačati predračun v primeru oddaje spletnega naročila?
Svetujemo vam, da predračun poravnate čim prej, saj se boste s tem izognili dodatnemu čakanju na rezultate testov in izvide, ki jih pošljemo šele po prejetju plačila. Pri izvedbi nakazila obvezno napišite številko naročila.
Do kdaj lahko prekličem naročilo?
V skladu z našimi splošnimi pogoji lahko naročilo prekličete dokler ne pričnemo z analizo vzorca.
Ali lahko naredite dodatne teste iz vzorca, ki je že v vašem laboratoriju?
Da, lahko. Dodatne genetske teste za živali, ki so že bile testirane v našem laboratoriju, lahko naročite v vašem uporabniškem profilu v spletni trgovini ali napišete e-mail s podatki o živali (ime, mikro čip številka) in navedete teste, ki jih želite dodatno opraviti.

Odvzem vzorcev

Kakšne vzorce lahko pošljem?
Za izvedbo genetskih testov pri psih in mačkah sprejemamo vzorce brisa ustne sluznice, krvi in posušene krvne madeže. Za genetske teste pri pticah sprejemamo vzorce perja, jajčne lupine in krvi.
Kako odvzamem vzorce?
Natančnejša navodila so priložena materialu za odvzem vzorcev, najdete pa jih tudi na naši spletni strani. OPOZORILO: Ko vzorčite brise ustne sluznice se strogo držite navodil.
Ali lahko pošljem brise ustne sluznice mladičev?
Pošiljanje brisov ustne sluznice pri mladičih mlajših od 8 tednov (dokler sesajo) odsvetujemo, zaradi velike možnosti okužbe vzorcev med mladiči v leglu in med mladiči in materjo. V primeru, da nam vseeno pošljete brise, je potrebno mladiču, ki ga vzorčite sprati usta in ga ločiti od mame in ostalih mladičev vsaj za 30 minut. Svetujemo vam, da nam v takih primerih pošljete kri ali krvni madež.
Ali je potrebno pri naročanju več genetskih testov za isto žival za vsak test poslati svoj vzorec?
Ne glede na število naročenih DNA testov, za eno žival zadostuje 1 mL krvi v EDTA epruveti ali 2 ščetki z brisom ustne sluznice (glej navodila za odvzem vzorcev).
Ali lahko vzamem vzorec pri breji psici?
Vzorec lahko odvzamete breji psici, ker brejost ne vpliva na rezultati genetskih testov.
Ali v laboratoriju izvajate odvzem vzorcev?
V laboratoriju ne izvajamo odvzema vzorcev. Odvzem lahko izvedete sami ali pa to stori vaš izbrani veterinar.
Kako poslati vzorec?
Vzorce skupaj z izpolnjeno naročilnico pošljite v oblazinjeni kuverti. Vzorci med transportom ne potrebujejo posebnih pogojev. V kolikor pošljete kri, epruvete ustrezno zaščitite pred lomom.
Kaj storim, če v vzorcu, ki sem ga poslal, ni dovolj DNA za izvedbo testov?
V kolikor v vzorcu ni zadostne količine DNA, oziroma ta, za izvedbo testa ni dovolj kvalitetna, vas bomo obvestili preko e-pošte. Pozvali vas bomo, da nam pošljete svež vzorec. V takem primeru vam svetujemo, da nam pošljete vzorec krvi.

Rezultati

Kdaj prejmem rezultate testiranja?
Rezultati testov so navadno na voljo v roku 7 delovnih dni po prejetju vzorca.
V kakšni obliki prejmem izvide za opravljene teste?
Ko so testi zaključeni in plačani, izvide testov prejmete po e-pošti v elektronski obliki (pdf). Vsi izvidi za spletna naročila so vam vedno na voljo v vašem uporabniškem računu v spletni trgovini.
V katerem jeziku se izdajo izvidi?
Izvide izdajamo v slovenskem ali angleškem jeziku.
Ali mora identiteto živali pri odvzemu vzorca preveriti veterinar ali druga pooblaščena oseba?
V laboratoriju ne zahtevamo, da identiteto živali preveri veterinar ali druga pooblaščena oseba. Ali potrebujete verifikacijo odvzema vzorca preverite pri ustreznih organih kinološkega kluba ali zveze, ki predpisujejo tovrstne pogoje.
Na kakšen način lahko dokažem, da je identiteto živali pri odvzemu vzorca preveril veterinar ali druga pooblaščena oseba?
V postopku oddaje spletnega naročila lahko vnesete podatke o veterinarju ali drugi pooblaščeni osebi, ki bo vzorec odvzela. Natisnjen povzetek naročila vam veterinar ali druga pooblaščena oseba potrdi z žigom in podpisom. V primeru, ko so na naročilnici navedeni in potrjeni podatki o osebi, ki je preverila identiteto živali ob odvzemu vzorca, bodo ti izpisani na izvidu.
So rezultati moje živali kje javno objavljeni? Jih lahko vidijo tudi drugi?
V skladu z našo politiko zasebnosti so rezultati testiranja na voljo izključno pošiljatelju vzorca oziroma naročniku. V kolikor bi želeli, da rezultate pošljemo drugi osebi ali organizaciji je potrebno pisno soglasje naročnika.
Kaj mi pove DNA profil?
DNA profil si lahko predstavljamo kot molekularni prstni odtis, ki je specifičen za vsakega posameznika. DNA profil nam služi za identifikacijo živali (izguba, kraja, napaka na mikročipu) ter analizo sorodstvenih vezi (določanje starševstva). DNA profil nam ne da nobenih informacij o zdravstvenem stanju živali.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.