Ataksija s kasnim početkom (LOA)

Ataksija s kasnim početkom (LOA) i spino-cerebelarna ataksija (SCA) kod pasa su progresivne bolesti, koje uzrokuju nekoordinirano hodanje i gubitak ravnoteže. Klinički znakovi bolesti nastaju kao rezultat progresivnog poremećaja dijelova živčanog sustava u malom mozgu, koji koordinira kretanje.

Klinički znakovi ataksije s kasnim početkom (LOA) u većini slučajeva javljaju se između 6 i 12 mjeseca starosti. U prvim mjesecima bolest brzo napreduje, hodanje postaje nekoordinirano, pas ima problema s kretanjem ili, u nekim slučajevima, potpuno izgubili sposobnost kretanja. U težim slučajevima pas pada i više ne može ustati. U kasnijim fazama, kada je bolest napredovala, neke životinje potrebno je eutanazirati.

Simptomi ataksije s kasnim početkom (LOA) su vrlo slični simptomima spino-cerebelarne ataksije (SCA), stoga može doći do zamjene bolesti.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen CAPN1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

54,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.