Atrofija centralnega živčnega sistema in cerebelarna ataksija (CACA)

Ataksije so skupina genetskih motenj ravnotežja, koordinacije in tremorja. Pogosto jih povzroča disfunkcija malih možganov in posledično dobijo ime cerebelarna ataksija. Oblika podedovane cerebelarne ataksije v družini belgijskih ovčarjev je bila poimenovana atrofija centralnega živčnega sistema in cerebelarna ataksija (CACA). Prizadeti psi kažejo znake neusklajenih gibov, tremorja, splošnega povišanega mišičnega tonusa in zmanjšanega požiralnega refleksa. Prvi očitni znaki se pojavijo pri starosti 12-14 dni, nato pa napredujejo. Prizadeti mladiči pridobijo manj telesne teže v primerjavi z neobolelimi živalmi. Resnost kliničnih znakov je različna, nekatere mladiče je potrebno zaradi resnosti motnje evtanazirati, drugi ostanejo v razmeroma stabilnem stanju z opazno ataksijo. Genetska napaka povzroči popolno odsotnost beljakovine, ki je potrebna za transport selena v centralni živčni sistem. Skupna koncentracija selena v krvi prizadetih homozigotnih mladičev pade na 30 % v primerjavi z zdravim negativnimi živalmi.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen SELENOP

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.