Distrofija paličic in čepkov 1 (crd1-PRA)

Večina obolenj mrežnice pri psih, za katere je znana mutacija, spada v skupino degeneracij paličic in čepkov, ki jih imenujemo tudi napredujoče atrofije mrežnice (PRA). Za to skupino bolezni je značilna napredujoča degeneracija paličic, ki ji sledi odmiranje čepkov v mrežnici. Distrofije čepkov in palčic so druga skupina očesnih bolezni za katere je značilna zgodnja izguba čepkov v mrežnici. Crd1 običajno prizadene zelo mlade pse (mlajše od 1 leta), povzroči hude motnje vida podnevi in ponoči in lahko vodi do popolne slepote v zgodnji odrasli dobi psa. Mutacija, ki povzroča crd1 je bila odkrita pri psih pasme Ameriški staffordshire terier. Zaradi sorodnosti in občasnega navzkrižnega parjenja s pasmo Ameriški pit bull terier je mogoče, da se odkrita mutacija pojavlja tudi pri tej pasmi.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen PDE6B

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.