Beta-kazein

Mlijeko je jedina hrana za sisavce u ranom razdoblju života i služi za osiguravanje svih potrebnih nutrijenata i zaštitu zdravlja. Mlijeko je bogat izvor proteina, minerala i antitijela. Također predstavlja izvor hrane za ljude nakon prestanka dojenja. Mlijeko sadrži 2 glavna proteina: kazein i sirutku. Postoje 4 vrste kazeina u kravljem mlijeku: alfa s1, alfa s2, beta i kapa. Karakterizirane su različite varijante beta kazeina, od kojih su A1 i A2 najčešće, dok je B rjeđa, a C rijetka. Učestalost beta kazeina A1 i A2 varira u različitim pasminama goveda. A1 je čest kod Ayrshire, Red i Holstein-Friesian goveda, dok je A2 čest kod Jerseya i Guernseyja. Zabilježeno je da probava A1 verzije beta kazeina u tijelu uzrokuje stvaranje beta-kazomorfina 7 (BCM-7), što može povećati rizik od dijabetesa tipa 1, sindroma iznenadne smrti dojenčadi, bolesti srca i autizma. Probava A2 ne rezultira stvaranjem BCM-7, pa je selektivnim uzgojem na temelju genetskih testova moguće smanjiti varijantu A1 koja se povezuje sa svim gore navedenim ljudskim bolestima.

Dodatna napomena: Zbog razlika u probavnoj fiziologiji, hipoteza je da intolerancija na mlijeko može u nekim slučajevima biti povezana s konzumacijom mlijeka koje sadrži protein beta-kazein A1.

Cijena:

32,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.