Neodlakanost

Za pasjo ektodermalno displazijo (CED) je značilna odsotnost dlake in manjkajoči ali nenormalno oblikovani zobje. Pasemski standard kitajskih golih psov dovoljuje različico z normalno dlako (“powderpuffs”) kot tudi različico brez dlake, ki je posledica CED in se deduje avtosomno dominantno. Psi, heterozigotni za mutacijo CED, imajo zelo redko dlako in v nekaterih primerih slabo zobovje, medtem ko psi, homozigotni za mutacijo CED, poginejo med razvojem zarodka. 

Količina dlake pri brezdlaki različici psov se med posameznimi živalmi zelo razlikuje. Imajo lahko zelo malo ali nič dlake na telesu, ali pa skoraj enako količino dlake kot psi z normalno dlako brez CED (ang. “hairy hairless”). Razliko med “hairy hairless” in “powderpuffs” psi je vizualno včasih težko določiti. Z genetskim testom je  obe različici mogoče ločiti.

Dedovanje: avtosomno dominantnopreberi več

Mutacija: gen FOXI3

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

44,01 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.