Kardiomiopatija in umrljivost mladičev (CJM)

Kardiomiopatija in umrljivost mladičev (CJM) je dedna bolezen pasme belgijski ovčar. Klinični znaki te bolezni so nespecifični in spremenljivi. Mladiči se običajno skotijo brez vidnih znakov bolezni. V starosti šestih do osmih tednov po normalnem razvoju običajno umrejo. Le nekaj dni pred smrtjo kažejo nekatere klinične znake, kot so bruhanje, dispneja, letargija in trzanje mišic. V eni izmed raziskav so patologi ugotovili, da so kardiomiociti prizadetih mladičev otečeni in bledi, sarkoplazma okoli jedra pa je razpršena z drobno zrnatim materialom. Vzrok bolezni in smrti je verjetno posledica degenerativnih sprememb v srcu, ki vodijo do odpovedi srčne mišice.

Dedovanje: avtosomno recesivno -preberi več

Mutacija: gen YARS2

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.