Cerebelarna ataksija pri belgijskih ovčarjih tip 2 (SDCA2)

Cerebelarna ataksija s spužvasto degeneracijo tip 2 (SDCA2) je genetsko heterogena neurodegenerativna bolezen za katero je značilna napredujoča degeneracija malih možganov in tkiv ob njih. Prvi klinični znaki se pojavijo v prvih nekaj tednih življenja in so v glavnem povezani z nedelovanjem malih možganov. Oboleli mladiči kažejo generalizirano ataksijo, izgubo ravnotežja, krče in slepoto. Med krči lahko mladiči umrejo. Klinični znaki hitro napredujejo zato je navadno potrebna eutanazija.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen ATP1B2

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.