Odvzem brisa ustne sluznice

 • Uporabite dve sterilni ščetki na žival.
 • Označite ščetko z imenom ali oznako živali.
 • Odprite ščetko pri držalu (ne dotikajte se konice ščetke).
 • S konico ščetke se ne dotikajte ničesar drugega kot ustne sluznice vzorčene živali in notranjosti pakiranja ščetke.
 • Ščetko držite za ročaj, jo vstavite v usta živali med dlesen in ličnico in z rotirajočimi gibi drgnite ščetko ob sluznico 30 sekund. Z roko z zunanje strani ust pritisnite ličnico ob ščetko, kar bo povečalo trenje ščetke ob sluznico, in s tem povečalo količino odvzetih celic.
 • Po odvzemu ščetko nekaj sekund pustite na zraku, da se osuši. Ne pihajte v ščetko.
 • Ščetko vstavite v embalažo in postopek odvzema ponovite z drugo ščetko na drugi ličnici.
 • Zapakirane ščetke in naročilnico dajte v ovojnico in pošljite.

Odvzem brisov pri mladičih

Odvzem brisov ustne sluznice pri mladičih, mlajših od 8 tednov (pred odstavitvijo) odsvetujemo, zaradi možnosti okužbe med materjo in mladičem in med različnimi mladiči v leglu. V primeru, da nam pri mladičih pred odstavitvijo pošljete bris ustne sluznice, prevzemate tveganje za nepravilne rezultate. Če želite testirati mladiče pred odstavitvijo, vam priporočamo, da nam pošljete vzorce krvi ali posušene krvne madeže (nekaj kapljic krvi) na sterilni gazi ali posebnih karticah za krvne madeže (angl. blood card), ki jih lahko odvzamete iz kremplja ali uhlja. V primeru, da nam vseeno pošljete brise, je potrebno mladiču, ki ga vzorčite sprati usta in ga ločiti od mame in ostalih mladičev vsaj za 30 minut.

Priprava pred odvzemom brisa ustne sluznice

 • Žival ne sme jesti oziroma piti vsaj 30minut pred odvzemom. S tem zmanjšamo možnost kontaminacije.
 • Pes naj bo izoliran od psov, igrač in drugih možnih virov oralne kontaminacije vsaj 30 minut. S tem zmanjšamo možnost kontaminacije iz ene živali na drugo.
 • Oseba, ki odvzema vzorec, naj se izogiba dotikom notranje strani ust živali. Z uporabo rokavic iz lateksa zmanjšamo možnost kontaminacije.
 • Če odvzemamo vzorce več kot eni živali, si mora oseba, ki vzorčenje izvaja, med vsakim odvzemom umiti roke oziroma menjati rokavice.
 • Ne dovolite, da sterilna ščetka, s katero odvzamemo bris, pride v stik s čim drugim kot sluznico ust živali, ki jo želite testirati. Zlasti ne sme priti v stik z brisom druge živali.

V našem laboratoriju omogočamo analizo vzorcev brisov ustne sluznice, ker je odvzem za žival manj invaziven, vendar ima ta način vzorčenja nekaj pomanjkljivosti, ki jih morate imeti v mislih, ko se odločate ali nam boste poslali vzorec krvi oziroma bris ustne sluznice.

 • Okužba vzorca: to je dejavnik, ki je najpomembnejši pri zagotavljanju točnosti rezultatov. DNA testi, ki jih izvajamo v našem laboratoriju so izredno občutljivi, tako lahko že manjše količine okužbe s tujo DNA (človeško, živalsko) povzročijo napake pri analizi. Izredno pomembno je, da pri odvzemu brisa ustne sluznice to dejstvo upoštevate in preprečite kontaminacijo brisa med odvzemom in pošiljanjem.
 • Nezadostne količine DNA: obstaja možnost, da med odvzemom ne postrgamo zadostne količine celic ustne sluznice. Če ne zagotovimo zadostne količine celic, ne moremo pridobiti zadostne količine DNA, kar vpliva na zanesljivost rezultatov. V večini primerov gre za nedoslednost pri odvzemu, vendar na to lahko vpliva tudi nemirnost živali, ki nam prepreči, da bi zagotovili zadostno trenje med ščetko in ustno sluznico med odvzemom. Nekatere živali imajo večje količine sline, kar lahko prepreči prilepljanje celic na ščetko (celice predstavljajo vir DNA)
 • Nepravilna identifikacija: za razliko od veterinarske ambulante, kjer kontrolo in identifikacijo živali izvaja usposobljen kader, lahko bris ustne sluznice odvzame kdorkoli, kjerkoli in kadarkoli. To je lahko prednost, vendar pogosto predstavlja tudi slabost zaradi napak pri identifikaciji živali.

V kolikor iz brisa ne bo mogoče izolirati zadostne količine DNA, vas bomo prosili za vzorec krvi, iz katerega bomo ponovno izolirali DNA in opravili test. Stroški testa v tem primeru ne bodo dvojni.

 

Naroči komplet za odvzem brisa

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.