Hondrodisplazija

Hondrodisplazija je avtosomno recesivna dedna bolezen, ki jo povzroča disfunkcija endohondralnega procesa okostenitve. Pri psih čistih pasem se dedna hondrodisplazija običajno pojavi po porodu. Ena izmed dedih oblik hondrodisplazije je bila povezana z genom ITGA10, ki ima bistveno vlogo pri endohondralni osifikaciji. Pri obolelih psih se pojavi nesorazmerna nizka rast različnih stopenj, ki vključuje ukrivljene sprednje okončine, karpalni valgus, skrajšanje teles vretenc, zapoznelo osifikacijo karpalnih kosti, povečano metafizno širino in otekanje, nerazvite mišice medenice zaradi hude displazije kolkov in nenormalno kratke zunanje prste.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen ITGA10

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Novo

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.