Rascjep nepca (CLPS)

Rascjep nepca genetski je naslijeđen kraniofacijalni defekt koji, između ostalih pasmina, pogađa i novoškotske retrivere. Defekt je uzrokovan poremećajem u razvoju sekundarnog nepca, koji je koštana struktura između nosne i usne šupljine, što rezultira njegovim rascjepom. Rascjep nepca prati neravnomjeran raspored gornje i donje čeljusti, kraće mandibule, slabo razvijen ili odsutan nosni septum i posteriorno postavljen jezik. Oboljeli psi pokazuju poteškoće s hranjenjem, s visokim rizikom od aspiracijske pneumonije zbog ulaska hrane u dušnik. Poremećaj se očituje u ranim fazama razvoja fetusa.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen DLX6

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

52,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.