Degeneracija čepkov (CD) - Nemški kratkodlaki ptičar

Degeneracija čepkov (CD) je avtosomno recesivna bolezen pri psih, podobna človeški akromatopsiji. Za bolezen je značilna dnevna slepota zaradi odsotnosti delovanja čepkov v mrežnici pri odraslih psih. Simptomi so prisotni le pri močni svetlobi, kar pomeni, da je vid pri slabi svetlobi normalen. Prizadeti psi ostanejo oftalmoskopsko normalni vse življenje, ker ostanejo paličasti fotoreceptorji funkcionalno in strukturno nepoškodovani. Dnevna slepota in fotofobija se razvijeta v starosti od 8 do 12 tednov, ko je razvoj mrežnice pri psih običajno končan.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen CNGB3

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Novo

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.