Kraniomandibularna osteopatija (CMO)

Kraniomandibularna osteopatija (CMO) je razvojno dedno obolenje kosti, ki najizraziteje prizadene kosti čeljusti. Prvi znaki se navadno pokažejo v starosti med 4 in 8 mesecev. Značilni klinični znaki vključujejo otekanje čeljusti, ponavljajočo povišano telesno temperaturo, izgubo apetita, bolečino, težave z odpiranjem ust in neješčnost.

Bolezen se deduje avtosomno dominantno z nepopolno penetranco. Psi, ki so homozigoti za mutacijo (nosijo 2 kopiji mutacije) imajo večje tveganje za razvoj CMO. Heterozigotni psi imajo nizko tveganje in redko razvijejo klinične znake. Obstaja možnost, da imajo nekateri genetsko prizadeti psi blage klinične znake, ki jih ne zaznamo.

Dedovanje: avtosomno dominantno (nepopolna penetranca) - preberi več

Mutacija: gen SLC37A2

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

48,80 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.