Lokus D (d3)

Za formiranje razrijeđene boje dlake pasa (engl. dilute) je odgovoran lokus D. Poznate mutacija gena MLPH (melanofilin) odgovorna su za većinu slučajeva razrjeđivanja boje dlake u pasa. Gen MLPH kodira bjelančevinu melanofilin, koja je jedna od bitnih komponenti za formiranje pigmenta u koži i dlaci. Mutacija dovodi do nepravilne raspodjele melanosoma i razrjeđivanja boje dlake. Mutacija utječe na produkciju crnog eumelanina i crveno žutog feomelanina. Utjecaj na feomelanin nije toliko očit kao utjecaj na eumelanin. Rezultat razrjeđivanja je u slučaju crnog pigmenta plava ili siva boja, a u slučaju smeđeg pigmenta svijetlo smeđa ili "isabella" boja. Lokus D razrjeđuje i boju nosa, očiju i šapa.

U našem laboratoriju testiramo 3 različita alela u MLPH genu odgovornom za razrjeđenje boje dlake:

  • alel d1: odgovoran je za razrjeđivanje boje dlake kod mnogih pasmina pasa
  • alel d2: javlja se u pasa pasmina Chow-Chow, sloughi, tajlanski gonič i francuski buldog
  • alel d3: javlja se u pasa pasmina chihuahua, mudi, pumi, talijanski hrt, pekinezer, Shetlandski ovčar, shih tzu, tibetanski mastif i Yorkshire terijer

U nekim pasminama pasa može se pojaviti nekoliko različitih mutacija u isto vrijeme. Kombinacija dviju mutacija (d1 / d2 ili d1 / d3) također dovodi do razrijeđene boje pasa.

Genotip

Opis

D/D:

Pas ima dvije kopije dominantnog alela D i izražava nerazrijeđenu boju dlake; svi potomci će naslijediti alel D.

D/d* (d1 ili d2 ili d3):

Pas ima jednu kopiju dominantnog alela D i jednu kopiju recesivnog alela d; pas je heterozigot/prijenosnik za razrijeđenu boju dlake sa 50% mogućnosti za prijenos alela Di dna svoje potomstvo; izražava normalnu/nerazrijeđenu boju dlake.

d*/d* (d1 ili d2 ili d3):

Pas ima dvije kopije recesivnog alela d i izražava razrijeđenu boju dlake; svi potomci će naslijediti alel d.

Cijena:

44,01 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.