Dedna ataksija (HA) - norveški losovec

Ataksija je nevrodegenerativna bolezen, za katero je značilna neusklajenost hotenih gibov. Dedna ataksija, ki prizadene črne norveške losovce, je bolezen z zgodnjim začetkom, simptomi pa se razvijejo od približno 4. tedna starosti. Povzroča ga otekanje aksonov v malih možganih in nepravilnosti v možganskem deblu. Prizadeti psi kažejo zmerno ataksično hojo s težnjo po prestopanju, nestabilne in široko stoječe medenične okončine, pomanjkanje ravnotežja in kifotično držo telesa (usločen hrbet). Prizadete živali kažejo tudi zapoznele posturalne reflekse, pa tudi povešene repe namesto zavihanega repa, ki je značilen za to pasmo.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen HACE1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.