Nasljedna nosna parakeratoza (HNPK)

Nasljedna nosna parakeratoza (HNPKK) je nasljedna bolest koja se nasljeđuje autosomno recesivno. Za bolest su karakteristične kraste i raspukline na nosu pasa pasmine labrador retriver. Prve promjene obično se promatraju od 6 do 12 mjeseci starosti. Kod naprednih slučajeva bolesti pojavljuju se raspukline koje dovode do kronične upale i sekundarnih bakterijskih infekcija nosa. Kod nekih životinja pojavljuje se i depigmentacija nosa. Budući da za bolest ne postoji terapija koja bi mogla dovesti do izlječenja, vlasnici mogu ublažiti simptome bolesti s lokalnim lijekovima i sredstvima za vlaženje.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen SUV39H2

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

56,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.