Pomanjkanje proteina C3 (C3)

Pomanjkanje proteina C3 pri psih je dedna motnja, ki prizadene bretonskega ptičarja. Komplementna komponenta C3 je pomemben protein imunskega sistema in je ključnega pomena za sposobnost preprečevanja bakterijskih okužb. Mutacija onemogoči tvorbo funkcionalnih enot beljakovine kar povzroči prekinitev verige obrambnih mehanizmov. Znaki pomanjkanja C3 se pogosto najprej pojavijo pri mladih psih. Prizadete živali kažejo nagnjenost k ponavljajočim se bakterijskim okužbam in membranoproliferativnemu glomerulonefritisu tipa 1. Zbolevajo za okužbami kože, okužbami materničnega trakta in okužbami dihal, kot je pljučnica. Zaradi tega stanja se lahko bolezen ledvic razvije zgodaj v življenju, ko psi kažejo znake zmanjšanega apetita ter povečano žejo in uriniranje. To pogosto povzroči kronično odpoved ledvic in skrajšanje življenjske dobe. Mladi psi, ki trpijo za to boleznijo so prav tako zelo dovzetni za nastanek dednih bolezni mišic.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen C3

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.