Dermatomyositis (DMS)

Dermatomyositis (DMS) je avtoimunska bolezen kože in mišic, ki se razvije kot posledica genetskih in okoljskih dejavnikov. Navadno se razvije zaradi izpostavljenosti sprožilcu iz okolja, kot je cepljenje ali virusna infekcija. Klinični znaki postanejo bolj izraziti ob dodatni izpostavljenosti nekaterim dejavnikom iz okolja kot na primer UV svetlobi. Zaradi delovanja sprožilcev iz okolja se bolezen izrazi v različni starosti med 7 tednom in 6 mesecem, pri nekaterih živalih pa se pojavi šele v odraslem obdobju življenja. Prvi klinični znaki so kraste na področju obraza, ušes, konice repa in področjih z izpostavljenimi kostmi na okončinah. S časom se področje kožnih sprememb poveča, lahko pride tudi do obsežnejšega izpadanja dlake. Spremembe lahko vztrajajo tedne ali mesece in se lahko kronično ponavljajo.

Nedavno so bili odkriti trije geni povezani z razvojem DMS. DNA test pri katerem testiramo 3 gene pomaga določiti tveganje za razvoj DMS pri posamezni živali. Določene kombinacije alelov na testiranih genih so bile povezane z visokim tveganjem za razvoj DMS, druge kombinacije pa se redko pojavljajo pri psih s kliničnimi znaki. Ker gre pri DMS za delovanje genetskih in okoljskih dejavnikov nekateri psi z visokim genetskim tveganjem bolezni nikoli ne razvijejo zaradi odsotnosti dejavnikov iz okolja.

Priporoča se, da se živali za parjenje izbirajo na osnovi genotipov na 3 testiranih genih. Parjenjem, ki bi imela za rezultat mladiče z visokim tveganjem za DMS se je potrebno izogibati. Združenje American Shetland Sheepdog Association je na svoji spletni strani objavilo več informacij o bolezni in uporabi genetskega testa. Na njihovi spletni strani je objavljen tudi kalkulator DMS genotipov in diagram genotipov, ki služita za določitev možnih genotipov pri specifičnih paritvenih kombinacijah.

Cena:

71,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.