Displazija mrežnice/displazija oči in skeleta (RD/OSD)

Displazija mrežnice/displazija oči in skeleta (RD/OSD) je dedna bolezen, ki se pojavlja pri psih pasme labradorec. Pri bolnih psih se pojavljajo anomalije skeleta za katere je značilna pritlikavost s kratkimi okončinami. Pojavljajo se tudi spremembe na očeh kot so displazija steklovine, odstopanje mrežnice in katarakta. Obolenje se prenaša avtosomno recesivno vendar lahko tudi heterozigoti razvijejo očesne znake bolezni. Pri heterozigotih so očesni klinični znaki lahko blagi (vlakna v steklovini, lokalizirana displazija mrežnice) ali izrazitejši (večji plaki displastičnega tkiva mrežnice), anomalije na skeletu pa se ne pojavljajo.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen COL9A3

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.