Distrofija čepkov in paličic 2 (crd2-PRA)

Večina obolenj mrežnice pri psih, za katere je znana mutacija, spada v skupino degeneracij paličic in čepkov, ki jih imenujemo tudi napredujoče atrofije mrežnice (PRA). Za to skupino bolezni je značilna napredujoča degeneracija paličic, ki ji sledi odmiranje čepkov v mrežnici. Distrofije čepkov in palčic so druga skupina očesnih bolezni za katere je značilna zgodnja izguba čepkov v mrežnici. Crd2-PRA običajno prizadene zelo mlade pse (mlajše od 1 leta), povzroči hude motnje vida podnevi in ponoči in lahko vodi do popolne slepote v zgodnji odrasli dobi psa. Pri ameriških pitbull terierjih so odkrili mutacijo, ki povzroča crd2-PRA. Ker sta pasmi psov ameriški pitbull terier in ameriški staffordshire terier tesno sorodni in se včasih tudi parita, je možno, da se ista mutacija pojavlja tudi pri ameriških staffordshire terierjih.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen IQCB1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.