Dominantna napredujoča atrofija mrežnice pri angleških mastifih in bulmastifih (AD-PRA)

Napredujoča atrofija mrežnice (PRA) pri psih je skupina genetsko heterogenih dednih bolezni mrežnice, ki jih lahko opišemo z napredujočo degeneracij in smrtjo fotoreceptorskih celic. PRA pri angleških mastifih in bullmastiffih (AD-PRA) je avtosomno dominantna motnja rhodopsina, pigmenta paličic fotoreceptorjev. Paličice so v zgodnji fazi življenja normalno razvite s časom pa počasi degenerirajo. Degeneracijo mrežnice je mogoče zaznati že pri mladičih starih šest tednov. Posledica degeneracije mrežnice se najprej odraža v nočni slepoti, ki postopoma napreduje v dnevno slepoto. Prizadeti psi so pogosto popolnoma slepi že pri starosti 1 do 2 leti.

Dedovanje: avtosomno dominantno - preberi več

Mutacija: gen RHO

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.