Macular corneal dystrophy (MCD)

Makularno roženična distrofija (MCD) je avtosomno recesivna dedna bolezen, ki povzroča progresivno okvaro vida. Bolezen se pojavlja pri labradorcih v srednji starosti. Za bolezen so značilne motne roženice zaradi nenormalnega kopičenja ogljikovih hidratov (glikozaminoglikanov) v stromi. Bolezen ni boleča, počasi napreduje in prizadene obe očesi. V začetnih fazah bolezni je vidna funkcija malo okvarjena, vendar sčasoma zaradi napredujoče narave pride do izgube podrobnega vida, kar v napredovanih stadijih bolezni vodi v hudo okvaro vida.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: pred genom CHST6

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

 

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.