Dedna gluhost (EOAD) - Rodezijski grebena

Dedna gluhost je zelo razširjena med več pasmami psov pri katerih se pojavlaj  v različni starosti, z različnimi kliničnimi simptomi in različnimi genetskimi vzroki. Gluhost pri rodezijskem grebenarju se razlikuje od enake motnje pri drugih pasmah, ker ni povezana s pigmentom in se izguba sluha pojavi pred odraslostjo. Ta različica izgube sluha se imenuje zgodnja gluhost pri odraslih psih(EOAD), s povprečno starostjo nastopa med 1 in 2 leti po rojstvu. EOAD nastane zaradi mutacije v genu, ki je odgovoren za rast in vzdrževanje lasnih celic v notranjem ušesu, kar povzroči propadanje snopov dlak v notranjem ušesu in progresivno izgubo sluha. Prizadeti psi postanejo obojestransko gluhi, vendar ne kažejo drugih spremljajočih kliničnih simptomov.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen EPS8L2

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.