Mukokela žolčnika

Mukokela žolčnika je dedna hepatobiliarna bolezen pri psih. Prizadeti psi so izpostavljeni ne nevtraliziranim žolčnim solem, kar povzroči večje izločanje mucina, vnetje (holecistitis) in lahko tudi trganje žolčnika. Vnetje (holecistitis) je lahko zelo boleče in v nekaterih primerih usodno. Klinični znaki so nespecifični in vključujejo bolečine v trebuhu, bruhanje, izgubo apetita, zlatenico, anoreksijo, zvišano telesno temperaturo, drisko in napenjanje. Trenutno za to bolezen ni na voljo specifičnega zdravljenja. Genetski test omogoča zgodnje odkrivanje  bolezni pri prizadetih psih, kar olajša odločitve glede podpornega zdravljenja. Če je potrebno se kirurški poseg lahko izvede prej. Zdravljenje z zdravili ali dieto lahko prepreči ali vsaj odloži nastanek žolčne mukokele.

Dedovanje: avtosomno dominantno z nepopolno penetracijo

Mutacija: gen ABCB4

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.