Gangliozidoza GM1

Gangliozidoza je nasljedna bolest metabolizma lipida. Bolest se nasljeđuje autosomno recesivno i uzrokuje nedostatak enzima kisele β-galaktozidaze, što utječe na funkcioniranje mozga i drugih organa.

GM1- gangliozidoza kod sibirskih haskija utječe na mozak. Psi pate od paralize udova i grčeva u mišićima . U dobi od oko 8 mjeseci većina bolesnih pasa umire.

Portugalski vodeni pas koji pati od GM1- gangliozidoze razvije neurološke poremećaje uključujući ataksiju, konvulzije i promjene u ponašanju. Psi rijetko prežive dulje od 6 mjeseci starosti.

Psi pasmine Shiba Inu koji pate za GM1- gangliozidu razviju neurološke poremećaje, uključujući gubitak vida, poteškoće kod hodanja, gubitak ravnoteže, tremor glave, letargiju i mršavljenje. Prvi simptomi se javljaju u otprilike 5 do 6 mjeseci starosti, u dobi od 9 do 12 mjeseci su pogođeni psi često letargični, imaju mutnu korneu i refleksno grčenje mišića. Psi obično umiru u starosti od 15 mjeseci.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen GLB1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

52,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.