Generalizirana progresivna atrofija retine (gPRA)

Generalizirane progresivne atrofije retine (gPRA) su skupina nasljednih distrofija retine obilježenih progresivnom degeneracijom fotoreceptorskih stanica što dovodi do noćne sljepoće, progresivnog gubitka vida i na kraju sljepoće. gPRA varira u različitim pasminama prema dobi početka znakova bolesti. gPRA s kasnim početkom također je opisan u pasmini Schapendoes. Psi se rađaju normalni, a bolest se razvija u dobi od 2-5 godina. U početku oboljele životinje razvijaju noćnu sljepoću, koja kasnije prelazi u totalnu sljepoću. Genetsko oštećenje uzrokuje stvaranje disfunkcionalnog proteina u mrežnici koji je odgovoran za razvoj bolesti.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen CCDC66

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

54,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.