Generalizirana napredujoča atrofija mrežnice (gPRA)

Generalizirane napredujoče atrofije mrežnice (gPRA) so skupina dednih distrofij mrežnice, za katere je značilna napredujoča degeneracija fotoreceptorskih celic, ki vodi do nočne slepote, progresivne izgube vida in običajno do slepote. gPRA se pri različnih pasmah razlikuje glede na starost živali ob pojavu znakov bolezni. gPRA s poznim nastopom je bil opisan tudi pri pasmi Schapendoes. Psi se rodijo normalni, bolezen pa se razvije v starosti med 2-5 let. Sprva obolele živali razvijejo nočno slepoto, ki kasneje preide v dnevno slepoto. Genetska okvara povzroči nastanek nefunkcionalne beljakovine v mrežnici, ki je odgovorna za razvoj bolezni.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen CCDC66

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.