Glavkom z odprtim zakotjem (POAG) in primarna luksacija leče (PLL) pri Shar pei-ih

Glavkom z odprtim zakotjem (POAG) in primarna luksacija leče (PLL) sta dve različni bolezni, ki jih pri shar pejih povzroča ista mutacija. Za glavkom z odprtim zakotjem (POAG) je značilno povečanje očesnega pritiska, ki povzroča odmrtje mrežnice in optičnega diska. Povečan pritisk v očesu povzroči povečanje očesa in bolečine. Če bolezni ne zdravimo povečan pritisk poškoduje optični živec, kar vodi v postopno izgubo vida.
Primarna luksacija leče (PLL) je bolezen za katero je značilna spontana dislokacija očesne leče, ki je posledica okvare suspenzornih ligamentov in vodi v izgubo vida. V večini primerov se PLL diagnosticira šele, ko pride do premika očesne leče.
POAG in PLL pri psih pasme Shar pei se dedujeta avtosomno recesivno. Oboleli psi razvijejo klinične znake za eno izmed ali obe obliki bolezni.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen ADAMTS17

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.