Goniodisgeneza in glaukom (GG)

Goniodisgeneza je razvojna okvara prednje komore očesa. Pri psih se obolenje obravnava kot genetsko in je povezano z razvojem glaukoma pri starejših psih. Za obolenje so značilne okvare ligamentov v očesu, ki zaprejo odprtine skozi katere odteka očesna tekočina. Posledično se poveča pritisk, kar poškoduje ganglijski sloj mrežnice in vodi v slepoto. Simptomi so večinoma vezani na spremembe na očeh: krvave oči, svetleča zunanjost očesa, motna notranjost očesa, občutljivost na svetlobo, dvignjena tretja veka, mežikanje, zaprte oči, drgnjenje oči. Bolezen je boleča, kar lahko vodi v izgubo apetita in zmanjšano aktivnost psa.

Dedovanje: avtosomno recesivno -preberi več

Mutacija: gen OLFML3

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.