Grey Collie Syndrome (GCS)

Ciklična nevtropenija je bolezen izvornih celic, pri kateri število nevtrofilcev v krvi niha na tedenski ravni. Pasja ciklična nevtropenija je znana tudi kot sindrom sivih škotskih ovčarjev. Prizadeti psi imajo slabo pigmentiran kožuh.

Nevtrofilci so fagociti, ki so sposobni fagocitoze mikroorganizmov in nekaterih drugih delcev, kar nas ščiti pred okužbami. Pri tej bolezni število nevtrofilcev ciklično dramatično pada, običajno na vsakih 10 do 12 dni. V tem času so psi bolj dovzetni za okužbe.

Prizadeti psi razvijejo klinične znake že zelo zgodaj po rojstvu. Prizadeti mladiči so običajno manjši in šibkejši od svojih vrstnikov in imajo svetlo siv, rožnato siv ali rahlo rumen kožuh. Ostali klinični znaki se običajno pojavijo med 8 in 12 tednom starosti in vključujejo povišano telesno temperaturo, drisko, bolečine v sklepih, in druge znake povezane z okužbo oči, dihal in kože. Prav tako so oboleli psi nagnjeni h krvavitvam. S pravilnim zdravljenjem simptomov je prizadete pse možno ohraniti pri življenju, vendar le redki preživijo do 2 oz. 3 leta starosti.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen AP3B1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.