Nasljedna ataksija (HA) - staroengleski ovčar, gordon seter

Nasljedna ataksija (HA) kod staroengleskih ovčara i gordon setera je neurološki poremećaj koji utječe na sposobnost koordinacije pokreta. Cerebelum (dio mozga) i Purkinjeove stanice igraju bitnu ulogu u motoričkoj kontroli te su odgovorne za koordinaciju pokreta i ravnoteže. Nasljedna ataksija pokazuje simptome spore degeneracije kore malog mozga, s gubitkom Purkinjeovih stanica što rezultira progresivnom disfunkcijom hoda. Ostali klinički simptomi su hipermetrija, njihanje trupa i tremor. Bolest je poremećaj s ranim početkom koji pokazuje prve kliničke znakove u dobi od 6 mjeseci do 4 godine.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen RAB24

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

54,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.