Dedna hiperkeratoza blazinic (HFH)

Dedna hiperkeratoza blazinic (HFH) imenovana tudi digitalna hiperkeratoza, je monogena avtosomno recesivna bolezen, ki se pojavlja pri več pasmah psov. Bolezen je posebna oblika ortokeratotične palmoplantarne hiperkeratoze, ki vodi do zadebeljenih in otrdelih blazinic tac. Na površini blazinice se razvijejo razpoke in fisure, ki lahko vodijo do sekundarnih okužb. Bolezenski znaki se pojavijo že pri mladih psih, med 18. in 24. tednom starosti, vendar jih lastniki običajno opazijo šele pri starosti 4-5 mesecev. Če se HFH ne zdravi pravilno, lahko pri prizadetih psih povzroči bolečino in šepavost.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen FAM83G

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Novo

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.