Hipertrofna kardiomiopatija

Hipertrofna kardiomiopatija je najpogostejša bolezen srca pri domačih mačkah. Za obolenje je značilna povečana masa levega ventrikla, ki je posledica povečane debeline stene srca, hipertrofije papilarne mišice in anteriornega premikanja mitralne zaklopke. Hipertrofija levega prekata srca ima za posledico slabost srca in v končni fazi njegov zastoj. To obolenje se pogosteje pojavlja pr nekaterih pasmah domačih mačk, zlasti Maine coon in Ragdoll. Nekatere populacije mačk kažejo več kot 30% prevalenco te bolezni. Pregled z EKG je bil do sedaj edino diagnostično orodje za to bolezen, vendar pa s tovrstnim pregledom lahko zaznamo bolezen samo pri starejših mačkah, ki že kažejo prve simptome. Genetski testi omogočajo zaznavao nekaterih sprememb na DNK povezanih s tem obolenjem.

Dedovanje: avtosomno dominantno - preberi več

Mutacija: gen MYBPC3

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: Zaradi avtosomalno dominantnega načina dedovanja se bolezen izraža pri vseh živalih z mutacijo. Heterozigotne živali kažejo klinične znake bolezni, zato je zmanjšana njihova kvaliteta življenja. Te živali prenašajo mutacije na svoje potomce - v splošnem velja, da prenesejo mutacijo na polovico svojih potomcev. Homozigotne živali kažejo izrazitejše klinične znake in prenašajo mutacijo na vse svoje potomce. Z namenom izkoreninjenja bolezni se je potrebno izogibati parjenju živali, ki nosijo mutacijo.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

47,99 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.