Hipertrofna kardiomiopatija (HCM)

Hipertrofna kardiomiopatija je najčešća bolest srca kod domaćih mačaka. Karakteristična je povećana masa lijevog ventrikula kao posljedica povećane debljine stjenke srca, hipertrofije papilarnog mišića i anteriornog pomicanja mitralnog zalistka. Hipertrofija lijeve klijetke srca rezultira slabošću srca sve do konačnog zastoja u posljednjoj fazi. Bolest je česta kod domaćih mačaka, posebno Maine coon i Ragdoll. U određenim populacijama mačaka je prevalencija viša od 30%. U prošlosti je EKG bio jedini dijagnostički test za bolest. Sa EKG možemo dijagnosticirati bolest samo kod starijih mačaka koje već imaju prve simptome bolesti. Genetski testovi omogućavaju detekciju promjena DNA koje su povezane sa bolešću.

Nasljeđivanje: avtosomno dominantnoopširnije

Mutacija: gen MYBPC3

Genetski test: Možemo testirati prijenosnike bolesti bilo koje dobi. PCR, kojeg upotrebljavamo za testiranje je iznimno precizna metoda koja omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja.

Sprječavanje bolesti: Bolest se prenosi autosomalno dominantno te se izražava kod svih životinja koje imaju mutaciju. Heterozigotne životinje imaju kliničke znakove bolesti, smanjenu kvalitetu života i prenose mutaciju na polovicu svog potomstva. Homozigotne životinje imaju izrazitije kliničke znakove i mutaciju prenose na sve svoje potomke. Da bi iskorijenili bolest, potrebno je izbjegavati parenje životinja koje nose mutacije.

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

47,99 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.