Hipertrofna kardiomiopatija (HCM) - Sfinga

Hipertrofna kardiomiopatija je najpogostejša bolezen srca pri domačih mačkah. Za obolenje je značilna povečana masa levega ventrikla, ki je posledica povečane debeline stene srca, hipertrofije papilarne mišice in anteriornega premikanja mitralne zaklopke. Hipertrofija levega prekata srca ima za posledico slabost srca in v končni fazi njegov zastoj. Nekatere populacije mačk kažejo več kot 30% prevalenco te bolezni. Pregled z EKG je bil do sedaj edino diagnostično orodje za to bolezen, vendar pa s tovrstnim pregledom lahko zaznamo bolezen samo pri starejših mačkah, ki že kažejo prve simptome. Genetski testi omogočajo zaznavo nekaterih sprememb na DNK povezanih s tem obolenjem.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen ALMS1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

49,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.