Ihtioza tip 2 (ICT2)

Prirojena ihtioza spada v heterogeno skupino genetsko pogojenih dermatoz za katere je značilno nenormalno luščenje kože po telesu. Različne genetsko pogojene dermatoze se pojavljajo pri različnih pasmah psov. Dermatološki znaki pri pasmi zlati prinašalec vključujejo blago do zmerno ali celo hudo luščenje kože, ki se sprva prične z nastankom majhnih do večjih belkastih lusk in postopoma preide v tvorbo napredujočih črnih lusk. Neporaščena koža na trebuhu je lahko hiperpigmentirana in groba. Dermatološki znaki so lahko vidni že pri nekaj tednih starosti. Pri psih pasme zlati prinašalec sta do danes bili odkriti 2 različni mutaciji v genih PNPLA1 in ABHD5, ki povzročata ICT.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen ABHD5

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.