Kaj je genetski test?

Kaj je genetski test?

2. 07. 2020

Genetsko testiranje pri psih je v zadnjih letih v izrazitem porastu, saj vse več vzrediteljev in kinoloških organizacij za registracijo psov ali parjenje zahteva opravljene določene DNA teste. Pri našem delu se vsakodnevno srečujemo s strankami, ki bi želele naročiti DNA teste pa ne vedo, kaj genetski testi so oziroma čemu so namenjeni. Vedo samo, da jih potrebujejo. Do neke mere je situacija razumljiva saj gre za strokovno temo, ki širši javnosti ni najbolj poznana. Za lažje razumevanje kaj dejansko genetski test je, kakšne informacije nam da in kako ga uporabljamo vam bomo v nadaljevanju pojasnili nekaj osnovnih pojmov.

Genetski test je v osnovi analiza dednega zapisa, ki ga vsako živo bitje nosi v svojih celicah. Dedni zapis je shranjen v obliki molekule DNA, ki si jo lahko predstavljate kot knjigo v kateri so zapisana navodila za delovanje človeka, psa ali drugega živega bitja. Z genetskim testom preberemo določen del tega zapisa, ki je bil povezan s telesno značilnostjo (barvo dlake, dolžino dlake…), genetsko boleznijo ali drugo lastnostjo, ki jo želimo analizirati. Ker se dedni zapis v obliki DNA nahaja v vsaki celici organizma se mora pri vsakem nastanku nove celice prepisati. Pri prepisovanju DNA prihaja do napak, ki jih strokovno imenujemo mutacije. Določene mutacije nimajo vpliva na vsebino dednega zapisa, nekatere pa vsebino genetskega zapisa spremenijo in s tem povzročijo npr. spremembo barve dlake ali razvoj genetske bolezni.

Znanstveniki v svojih študijah analizirajo DNA zapis pri velikem številu psov in specifične spremembe v delih tega zapisa skušajo povezati s telesnimi lastnostmi ali genetskimi boleznimi. Ko jim to uspe se razvije postopek za analizo specifične spremembe, ki jo imenujemo genetski test. Genetski test je v večini primerov specifičen za določeno pasmo ali skupino pasem psov, kar pomeni, da ni primeren za pasme, za katere ni bila dokazana povezava med specifično spremembo na DNA in specifično genetsko lastnostjo. V praksi to pomeni, da se lahko pri dveh različnih pasmah pojavlja enaka genetska bolezen ali lastnost, genetski test, ki je trenutno na voljo, pa je primeren le za eno od teh pasem.

V zadnjih letih znanost na področju genetike doživlja velik razmah zato se področja uporabe in število genetskih testov pri psih hitro povečujejo. Pri psih so najbolj razširjeni genetski testi za določanje telesnih lastnosti, nagnjenosti h genetskim boleznim in določanje identitete živali. Ko se odločate za genetske teste je potrebno vedeti, kaj vas dejansko zanima saj boste le na ta način z genetskim testom dobili ustrezne odgovore na zastavljena vprašanja. Za lažjo izbiro ustreznega genetskega testa je na naši spletni strani na voljo iskalnik s pomočjo katerega lahko filtrirate genetske teste primerne za določeno pasmo psa. V primeru, da potrebujete več genetskih testov, so za več kot 40 pasem psov na voljo tudi paketi. Ti so sestavljeni iz DNA testov, ki se pri določeni pasmi najpogosteje uporabljajo.

Za izvedbo genetskega testa pa je potreben ustrezen vzorec, ki ga najpogosteje odvzamejo lastniki psov kar sami. Ker je kvaliteten vzorec ključnega pomena za pravilen rezultat genetskega testa, bomo v našem naslednjem prispevku pisali o pomenu ustreznega vzorca, pravilnem odvzemu in najpogostejših težavah.

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.