Kompleks cerebelarne degeneracije in miozitisa (CDMC) - Holandski ovčar

Kompleks cerebelarne degeneracija in miozitisa (CDMC) je bolezen, ki prizadene male možgane (območje možganov, ki nadzoruje koordinacijo in ravnotežje) in mišice. Bolezen lahko zajame tudi druge dele centralnega živčnega sistema, kot so hrbtenjača, podaljšana hrbtenjača, možganska skorja in možgansko deblo. Cerebelarna degeneracija je posledica podedovanih genetskih mutacij, ki vplivajo na normalno proizvodnjo specifičnih proteinov potrebnih za preživetje nevronov. Klinični simptomi obolelih psov so značilna široka hoja, živčno-mišična oslabelost, tresenje trupa, izguba ravnotežja, spotikanje in padec. Drugi klinični znaki lahko vključujejo epizode izrazitih gibov med spanjem, fobijo pred hrupom, motnje hoje in tesnobo. Prvi znaki se pojavijo v starosti od 3 do 9 mesecev. Prizadeti psi so zaradi boleče mišične degeneracije običajno evtanazirani pred 2 leti starosti.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen SLC25A12

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.