Okvara miostatina ("Bully" Whippet)

Pretirano mišičasti psi pasme Whippet, imenovani tudi ''Bully'' Whippet, imajo izrazito prsno muskulaturo in neobičajno izrazito razvite mišice okončin ter vratu. Takšne pse že v leglu zlahka ločimo od vrstnikov na osnovi njihovega videza.

Dokazano je, da protein miostatin vpliva na rast mišic. Miostatin je rastni faktor, ki omejuje rast mišic in zagotavlja, da se mišice preveč ne razvijejo. Napake v delovanju tega proteina vplivajo na količino in sestavo mišičnih vlaken.

Okvara miostatina se deduje avtosomno recesivno. Heterozigotni psi so bolj mišičasti kot običajni Whippet-i in imajo boljše tekmovalne sposobnosti. Pse, ki imajo mutacijo na obeh kopijah gena (homozigoti za mutacijo), imenujemo tudi 'Bully' Whippet-i. Te živali imajo zelo povečano mišično maso in niso primerne za tekmovanja.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen MSTN

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.