Laringealna paraliza povezana z generalizirano polinevropatijo tip 3 (LPPN3)

Laringealna paraliza, povezana z generalizirano polinevropatijo (LPPN), je dedna bolezen, ki prizadene več pasem psov, vključno z leonberžani, bernardinci in labrardorci. Laringealna paraliza povzroči izgubo delovanja laringealnih živcev in mišic, ki nadzorujejo odpiranje hrustanca grla med dihanjem in zapiranje med požiranjem hrane. Prizadeti psi imajo težave z dihanjem, ki ga spremlja visok zvok (stridor), imajo nizko toleranco za obremenitev in visoke temperature, težave s požiranjem ter večje tveganje za aspiracijsko pljučnico. Drugi klinični simptomi vključujejo spremembe v laježu, neusklajeno hojo z visokim korakom, pogosto spotikanje in atrofijo mišic v okončinah. Klinični znaki pri leonberžanu se pokažejo pri starosti približno 3 let. Pri bernardincih je povprečna starost začetka bolezni 2 leti. Pri labrardorcih je povprečna starost začetka bolezni približno 7 do 8 let.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen CNTNAP1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.