Late onset ataxia (LOA)

Pozno nastopajoča ataksija (LOA) in spinocerebelarna ataksija (SCA) pri psih sta napredujoči bolezni, ki povzročata nekoordinirano hojo in izgubo ravnotežja. Bolezni sta rezultat postopne disfunkcije delov živčnega sistema v malih možganih, ki koordinira gibanje.

Klinični znaki pozno nastopajoče ataksije (LOA) se v večini primerov pojavijo med 6 in 12 mesecem starosti. V prvih mesecih bolezen hitro napreduje, hoja postane neusklajena, pes ima težave z gibanjem ali v nekaterih primerih lahko povsem izgubi sposobnost gibanja. V hujših primerih, pes pade in se ne more več pobrati. V kasnejših fazah, ko je bolezen že prehuda, je potrebno nekatere pse evtanazirati.

Simptomi pozno nastopajoče ataksije (LOA) so zelo podobni simptomom spinocerebelarne ataksije (SCA), zato lahko pri identifikaciji bolezni pride do zamenjave.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen CAPN1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.