Letalni akrodermatitis (LAD)

Letalni akrodermatitis (LAD) je genetska bolest koju karakterizira slabija rast, slabljenje imunološkog sustava i oštećenje kože (posebno u području šapa). Kod oboljelih štenaca dolazi do značajnih promjena u koži ekstremiteta, proljeva, bronhopneumonije i zaostajanja u razvoju. U područjima pigmentirane dlake može doći do svjetlije pigmentacije (razrjeđivanje pigmenta). Zbog slabijeg odgovora imunološkog sustava kod pasa s LAD-om često dolazi do infekcija kože osobito sa Malasseziom i Candidom. Štenci s LAD-om rastu sporije od svojih vršnjaka. Znakovi bolesti pojavljuju se u dobi od nekoliko tjedana. Oboljeli štenci obično umiru prije druge godine života zbog infekcija ili ih eutanaziraju zbog teških i bolnih ozljeda ekstremiteta.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen MKLN1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

52,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.