Letalni akrodermatitis (LAD)

Akrodermatitis (LAD) je genetsko obolenje za katerega je značilna slabša rast, oslabel imunski sistem in poškodbe na koži (zlasti na področju šap). Pri obolelih mladičih se pojavljajo značilne spremembe na koži okončin, driske, bronhopnevmonije in zaostajanje v razvoju. V področjih pigmentirane dlake lahko pride do svetlejše pigmentacije (redčenja pigmenta). Psi z LAD imajo slabši odziv imunskega sistema. Pogosto se pojavljajo infekcije na koži zlasti z Malassezio in Candido. Mladiči z LAD rastejo počasneje od vrstnikov. Znaki bolezni se pojavijo v starosti nekaj tednov. Oboleli mladiči navadno poginejo pred dopolnjenim drugim letom starosti zaradi infekcij oziroma jih evtanazirajo zaradi hudih in bolečih poškodb na okončinah.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen MKLN1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.