Napredujoča atrofija mrežnice (PRA-rcd4)

Napredujoča atrofija mrežnice (PRA) je dedna bolezen za katero je značilna postopna degeneracija fotoreceptorskih celic (paličic in čepkov) v mrežnici, ki vodi v postopno izgubo vida. Pojavlja se pri mnogih pasmah psov v različnih oblikah, ki se po kliničnih znakih med seboj ne razlikujejo. RCD4 je oblika PRA, ki je bila odkrita pri gordon setrih, kasneje pa je bilo ugotovljeno, da se pojavlja tudi pri nekaterih drugih pasmah psov. Za RCD4 je značilen postopen potek bolezni, ki se običajno klinično izrazi v starosti 10 let.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen C2orf71

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več                 

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.