Dedna nekrotizirajoča mielopatija (HNM)

Dedna nekrotizirajoča mielopatija (HNM) je avtosomno recesivna dedna nevrološka bolezen pri psih, ki povzroča simetrično dvostransko nekrotizirajočo mielopatijo z mehčanjem tkiva v ventralni in dorzalni beli možganovini. Zanjo je značilna progresivna ataksija in paraliza. Simptomi se začnejo kazati na zadnjih okončinah in kasneje napredujejo do tetraparalize. Klinični znaki se pri večini psov pojavijo okoli 3–12 mesecev starosti in napredujejo pred dvema letoma. Prizadeti psi se običajno evtanazirajo zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja po napredovanju bolezni.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen IBA75

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.