Dedna nosna parakeratoza (HNPK)

Dedna parakeratoza nosu (HNPK) je dedno kožno obolenje, ki se deduje avtosomno recesivno. Za obolenje so značilne kraste in razpoke na smrčku labradorcev. Prve spremembe se običajno opazijo med 6 in 12 mesecem starosti. Pri napredovanih primerih se pojavijo boleče razpoke, ki vodijo v kronično vnetje in sekundarne bakterijske okužbe smrčka. Pri nekaterih živalih pride do depigmentacije smrčka. Ker za obolenje ne obstaja terapija, ki bi privedla do ozdravitve, lahko lastniki blažijo simptome bolezni z lokalnimi zdravili in vlažilnimi sredstvi.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen SUV39H2

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

56,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.