Dedni nefritis (HN) / Alportov sindrom

Dedna glomerulopatija pri samojedih je po kliničnih znakih in poteku bolezni podobna dednemu nefritisu (HN) pri ljudeh. Dedni nefritis pri ljudeh in psih predstavlja skupino podedovanih glomerularnih bolezni povezanih z napakami v strukturi kolagena tip IV. Bolezen se deduje X-vezano. Prizadeti samci in samice prenašalke razvijejo spontano proteinurijo, ki samo pri samcih napreduje v ledvično odpoved.

Klinični potek bolezni pri preiskovanih samojedih je pokazal pojav proteinurije v starosti 2 do 3 mesecev. Oboleli samci so po 3 mesecih kazali progresivno zmanjšanje telesne teže, kar je v kombinaciji z ledvično odpovedjo pripeljalo do smrti v starosti 15 mesecev. V nasprotju, je bil pri starejših samicah prenašalkah edini znak manjša telesna teža.

Dedovanje: X-vezano - preberi več

Mutacija: gen COL4A5

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.