Družinska nefropatija (FN) oz dedna nefropatija

Družinska nefropatija (FN) oz. dedna nefropatija je dedna bolezen, ki povzroča okvaro ledvic. Bolezen je posledica strukturnih sprememb v glomerularni bazalni membrani (GBM) ledvic, ki vplivajo na normalno ledvično funkcijo. GBM je zgrajena iz mreže molekul kolagena tipa IV. Mutacija v kateremkoli genu za kolagen tipa IV lahko povzroči to vrsto bolezni. Pri prizadetih psih se med 6-24 mesecem starosti pojavi hudo obolenje ledvic. Prvi klinični znaki vključujejo prekomerno žejo, prekomerno uriniranje, nižjo stopnjo rasti, izgubo telesne teže, slabo kakovost kožuha, bruhanje in zmanjšanje apetita.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen COL4A4

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.